Има решение - спирате войната и президентът Зеленски няма да говори

...
Има решение - спирате войната и президентът Зеленски няма да говори
Коментари Харесай

Спирате войната и Зеленски няма да говори. Как Еди Рама не остана длъжен на руския посланик в ООН

" Има решение - спирате войната и президентът Зеленски няма да приказва пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. "

Така албанският министър председател Еди Рама, който председателстваше съвещанието, отвърна възраженията на съветския дипломат, че се дава предпочитано думата на Зеленски пред Съвета, незабавно след откриващите думи на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутереш. Албания е краткотраен ръководител на Съвета.

Руският представител Василий Небензя изиска да разбере защо думата се дава приоритетно на украинския президент, преди да са се изказали непрекъснатите представители на Съвета за сигурност. С дълго възражение той се опита да прекъсне речта на Зеленски.

Председателстващият Еди Рама, прочут с острия си език, незабавно реагира.

" Искам да уверя нашите съветски сътрудници, че това не е специфична интервенция на албанското председателство (препратка към говоренето от страна на Кремъл за нахлуването на Русия в Украйна като  " специфична военна интервенция " ) ", отвърна той.

След което уточни, че към този момент няколко пъти Зеленски е приказвал преди представителите на страните-постоянни членки на Съвета на предходни негови съвещания (общо 5) и че няма нарушаване на практики и процедури на Съвета. Самият Небензя се съгласи, че имало " прецеденти " кой почва да приказва като да вземем за пример обстановката в Сомалия, само че в Украйна било " друго ".

Острата размяна на реплики сред двамата обаче не завърши с това, а тонът продължи да се изостря.

Според Небензя Рама прокарвал дневния ред и визията на НАТО, тъй като Албания е част от Алианса, вместо да съблюдава отговорностите си като ръководител на Съвета за сигурност. Тук албанският министър председател го отвърна:

" Спирате войната и Зеленски няма да приказва ".

Това още повече вбеси съветския представител, който упрекна Рама, че " не може да дава политически оценки, до момента в който е председател на Съвета ".

" Обърнахте се към мен в качеството ми на албански министър председател - в случай че не желаете да ви давам отговор, недейте да ме провокирате ". 



Василий Небензя не за първи път влиза в словесни конфликти с представители на Албания в Организация на обединените нации.

Това се случи и предходната година по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, когато съветският дипломат в международната организация сравни нахлуването в Украйна с войната сред Косово и Сърбия, обвинявайки Запада в двойни стандарти.

„ Най-гласовите критици на референдума в Донбас са в челните редици на поддръжката за независимостта на Косово. Те оповестиха, че територията има право да напусне сръбската страна, в случай че има действителна опасност за правата на косовските албанци, “ съобщи тогава Небензя. И добави, че не е вярно да се притиска Сърбия да наложи санкции на Русия, когато тя има исторически връзки с тази страна.

Албанският дипломат в Организация на обединените нации Ферит Ходжа реагира неотложно, заявявайки, че не може да се прави паралел с референдумите, които в този момент се организират в окупираните от Русия елементи на Украйна и Косово, която е „ самостоятелна страна, приета от половината страни от Организация на обединените нации “.

„ Нищо не може да бъде по-изкуствено и насила от сравнението на интернационалните старания за преустановяване на спора, за отбрана на цивилните и за определяне на кротичък развой, за намиране на трайно решение, какъвто беше казусът с Косово, с чистата и непровокирана експанзия и референдумите в Украйна “, добави той.

" Не можем да съпоставяме несравнимото и Русия не може да отклони вниманието от войната си в Украйна, пробвайки се да заблуди хората ", реагира още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР